Tuesday, April 29, 2008

Friday, April 25, 2008

Thursday, April 24, 2008

寿板舞踏 。理念

心 是 开 的
气 是 通 的
喉 咙 是 带 笑 的
精 神 及 肉 体 的 醒 觉
萌 发 内 在 的 沉 静     
思 维 和 能 量     
导 引     
欢 喜     
积 极     
的人 生 态 度
“舞动让身心愉快,要好好把握这具肉身。肢体运动是一种美学,亦有一种难以言喻的快感。当提升至精神层次时,这是对生命的疗愈。”
“当一个舞者或运动员能够全神投入时,他基本上已经达到一种‘定、静’的状态,亦是‘禅’的行为。这时候他全身的脉络、气血通畅,如宇宙自然有规律的存在,而甚至如道家所说的‘有所为而不为’的至高境界。”
“世间有无数的功法让我们依循前人的智慧探索生命的真谛。现代舞的许多流派和技巧、瑜伽体位法是净化和开发身、心、灵的进入点。气功、太极又让我们体会人体气感与宇宙的联系。静坐时刻进入宇宙意识。”
“瑜伽、佛家、儒家、道家和现代心理学是重要的精神粮食,让这些学习在实际的生活与人际互动有所作为。”
“以上所提种种是多年许多老师和先知的教诲,以此作为生命的学习与修持。” ---李瑞强

艺术总监 。李瑞强


李瑞强
寿板舞踏的艺术总监及创办人
他以肢体的舞动探索生命及宇宙的真谛。并结合舞踏、气功、瑜伽、佛家、道家以及现代舞的概念朝向内在能量及灵性的发展。

“ 每一次的创作与演出就像浴火重生,表演艺术是一门修为方式。当下最实际存在的是这骨肉之躯,肉身色相就是最好的媒介。眼前的身体行为有启动能量的作用,而能量就是万象之源。”  李瑞強

他是马来 西 亚 现 代 剧 场 激 进 份 子 其 创 作 与 主 流 的 动 向 迥 然 相 异 是 国 内 一 位 出 类 拔 萃 的 艺 术 工 作 者 以 细 腻 而 另 类 的 思 考 模 式 加 上 其 纯 美 术 的 训 练 背 景 创 作 风 格 突 出、 鲜 明

他 习 舞, 也 学 戏 习 禅, 习“ 气” 更 是 他 目 前 的 大 方 向 他 认 为“ 修 身 养 性” 是“ 一 切” 的 源 泉

以 丑 为 美
以 静 为 动
以 悲 为 喜
以 退 为 进
以 死 为 生 的 颠 覆 手 法 常 让 观 者 愕 然, 达 至 无 所 适 从

1996 与 缪 长 青 合 编 的《 白 蛇 青 蛇 恩 仇 记 》 已 成 为 马 来 西 亚 经 典 舞 剧 曾 在 香 港 、泰 国、 新 加 坡 多 地 演 出 他 所 饰 演 的 青 蛇 更 是 深 入 民 心。

曾 于 1999 年 受 邀 到 德 国 柏 林 鬼 节 (Ghost Festival) 表 演 单 人 作 品《 寿 板 上 的 春 梦》 2000 年 有 环 境 演 出《 招 魂•祭 鼓 》

2000 年 他 为 大 型 音 乐 剧《 释 伽 牟 尼 佛 传 》担 任 编 舞

也 是 2001-2002 年 美 国 西 雅 图 国 际 艺 术 家 交 流 计 划 的 亚 洲 代 表 并 与 当 地 作 曲 家 创 作 了
《 Woman, Monkey & Kabuki Joe 》
《 中 国 最 后 一 位 女 皇 - 龙 生 的 女 人 》
《 黄 曼 梨 与 张 瑛 》
《 FAMILY 》 (Five Arts Center)
《 Four Men and a Woman 》(The Actors Studio)
《 Accidental Death of an Anarchist 》(Instant Cafe)
《 Imperial Garden 》(Dama House)
《 Rashomon 》(The Actors Studio)
中 的 表 演 更 是 突 破 了“ 演 员” 及“ 舞 者 ” 间 的 刻 板 界 定 及 局 限

李 瑞 强 所 举 办 的 一 系 列 试 验 行 动 艺 术
《 小 鸡 行 动 》( 自 1998 年 开 始)
获 得 异 常 的 成 功 和 回 响
实 践 了 各 领 域 艺 术 家 的 互 动 与 交 流

《 寿 板 上 的 春 梦 》
《 一 个 开 满 黄 菊 花 的 伊 甸 园 》《 倩 女 幽 魂 》

更 让 人 惊 艳 于 李 瑞 强 层 次 丰 富 的 创 作 力
及 其 跨 艺 术 领 域 的 多 元 媒 体 表 演 倾 向

2010年凭《雪螺传奇舞剧》在第八届的“Boh Cameronian Arts Awards”获得最佳舞者与最佳编舞奖。

2010 年及2011 年获法国CieHeddy Maleem 邀请到欧洲巡回演出及交流。 

2013 年,舞剧《画皮》在第十届的“Boh Cameronian Arts Awards”获得五项奖,当中包括最佳团体表演、最佳编舞奖和音乐设计。

近年作品则有:
《慈禧诅咒紫禁城》
《女幽》、
《青蛇》、
《游园惊梦》
《罗生门虚拟纪实》
《怪谈》
《梁祝- 音乐。舞蹈。 影像》

舞剧, 《画皮》
《青蛇与法海》
《灵戏》
《千手罗汉》
《清明上河图狂想曲》




Lee Swee Keong
The Founder & Artistic Director of Nyoba Kan

As an artist of the spirit Keong uses elements of his body and movement to gain insight into life and the universe. With an initial background in fine arts he now studies different movement techniques and philosophies including Buto, Qi Gong, Yoga, Buddhism, Taoism, and Contemporary Dance. Concepts like the internal spirit, energy, yin/yang and emptiness infuse his hybrid performances and teachings.
Because truth is rarely obvious, Keong focuses on the twisted and the illogical, experimenting with elements of character, performance technique and imagery to convey meaning and reveal essence.
Keong interacting with others and finds working with different art forms is exciting. As such he has built up a diverse, multi-disciplinary body of work encompassing his own productions, collaborative projects and performances with other companies.
      
Keong’s versatility as an artist has been well recognized. At the 2005 Cameronian Arts Awards Ceremony he won Best Supporting Role and Best Sound Design while also being nominated for Best Choreographer, Best Director, Best Set Designer and Best Actor.
In 2006 Keong received an Arts Network Asia grant to study Butoh for five weeks in Japan.
In addition to the Nyoba Kan repertory, Keong’s independent productions have included:
‘Coffin of Rejuvenation’ (Ghost Festival, Berlin), ‘Woman Born From Dragon’ and ‘Green Snake in Buto’.
His collaborative projects have included:
Turning, turning and turning (with a filmmaker and dancer in New Delhi), Woman, Monnkey & Kabuki Joe (with composers and performers in Seattle), Siddhartha the Musical (a Chinese musical that toured South Africa and Singapore), Drum Beat, Shadow Feet’ (an outdoor site-specific work with drummer, Bernard Goh), Chicken Parts (an experimental multi-arts performance series), and Lady White Snake (with Mew Chang Tsing which toured to Hong Kong, Thailand and Singapore).
             
His performances with other companies have included:
The Girl From Ipoh, Street of Crocodile (Pappa Tarahumara, Japan), Man & God’ (3nity design), Rashomon (The Actors Studio), Imperial Garden (Dama Orchestra), Accidental Death of an Anarchist (Instant Café Theatre), Four Men and a Woman’ (The Actors Studio) and Family (Five Arts Center).
In 2010, he won the award for The Best Featured Performer and The Best Choreographer in a Feature-Length Work for The Legend Of The Conchshell in the 8th BOH Cameronian Arts Awards.
In 2010 & 2011, He was invited by CieHeddy Maleem from France to participate in the 

group’s Europe tour performance. 

In year 2013, Dance drama, Catan Kulit received 5 awards in 10th BOH Cameronian Arts Award which included Best group performance, Best Choreography and music & sound design.

Keong’s current production and works including:
The Curse Of The Forbidden City
She Walks Like Beauty In The Night
Green Snake
Peony Dream
The Testimony Of Rashomon
The Strange Remark
Butterfly Lovers – Music. Dance. Video Art 

Dance drama - Catan Kulit
Green Snake & The Monk
The Spirits Play
The Thousand Hands Arhat
The Rhapsody of River Wisdom

舞踏手 。丘冠南















2002年 正 式 成 为 寿 板 舞 踏 主 要 成 员

舞 蹈、瑜 伽 是 他 生 命 中 的 坚 持
舞 动 的 肢 体 成 为 表 达 思 想 的 媒 介
舞 踏 成 为 沟 通 的 语 言   

畢業于大馬國大大學文學系。早期跟随繆長青修现代舞,曾是《川草舞蹈劇場》首席舞者,2002年加入《壽板舞为驻团舞者及经理现从事舞蹈,舞踏,瑜伽,宇宙能量炁学修行与工作。2008随团游学日本,到舞踏的发源地寻根。其中拜访及向大野一雄kazuo Ohno 和土方巽Tatsumi Hijikata的传人求教。包括大野庆人Yoshito Ohno,小林嵯峨Saga Kabayashi,由良部正美Masami Yurabe及今貂子Ima Tenko。同年到印度拜师进修瑜伽。

冠南也是马来西亚MyDance Alliance副主席,前Boh Cameronian Art’s Awards 舞蹈评审。03年被挑選參與 由Pappa TARAHUMARA日本舞團,藝術總監小池博史編導的《吉隆坡的春天》演出。04年再被挑選參與日本著名舞踏室伏鸿Ko Murobushi進行聯合創作演出。曾擔任《舞蹈盒子系列》、《旗子舞坊》呈獻之《旅途Journey》的藝術總監、編導及舞者。

05年赴中國北京參與《我的夢~2005中國殘疾人藝術團大型音樂舞蹈》擔任舞蹈助導。同年被挑選代表馬來西亞參與《2005東蘇門打臘島舞蹈節》的《年青藝術家交流計劃》,給當地舞蹈員成功編制長達二十分鐘的作品《人類的廢墟》。2006年領團赴香港參賽“第三屆國際愛護大自然之舞”舞蹈觀摩賽,個人榮獲“最佳編舞獎”及“最佳團體表演”兩大獎。20072009分别在印尼及北京再獲此赛会最高榮譽獎“最佳喜感獎”。舞踏代表作《慈禧诅咒紫禁城》及《游园惊梦》也提名“Malaysia Cameronians Arts Awards”最佳舞者。

活躍本地及國內外舞台表演:

《‘傘’及‘家’1999年台灣觀摩團文化之夜》台灣

Dikir Puteri,2002台灣佛光山春節》台灣

《砸了櫻桃碎了心,2004Flipside Festival新加坡濱海藝術中心》

《財神到~2004新加坡濱海藝術中心華藝節》新加坡

《釋迦牟尼佛音樂劇》南非、馬來西亞、新加坡

天心月圆音樂劇》馬來西亞、新加坡

《我的夢~2005中國殘疾人藝術團大型音樂舞蹈》(担任助导)中国北京


《人類的廢墟~2005東蘇門打臘島舞蹈節》(擔任編導)印尼

《急流Rapid2003馬來西亞之法國藝術節

《追上枝頭變鳳凰》2005馬來西亞舞蹈節

《慈禧之詛咒紫禁城》2007

《女幽》08寿板舞踏祭

《游园惊梦》09寿板舞踏祭



Buto Dancer. Kiea Kuan Nam
Freelance Artist, Administrator & Core Member of Nyoba Kan


Kuan Nam discovered dancing during his university years. He joined the Selangor & Kuala Lumpur Kwangsi Dance Troupe and trained under Mew Chang Tsing, Lee Swee Keong and Woon Fook Sen.

In 2002 he joined Nyoba Kan and performed in the following productions:
‘Carmen’, ‘Eden with Chrysanthemums in Full Bloom’, ‘Happy Birthday’, ‘Qian’s’, ‘A Cherry Bludgeoned, A Spirit Crushed’, ‘The Money God Arrives’ and ‘Pheonix Rises’.

In 2003/2004 he worked with Koike Hiroshi of Pappa Tarahumara on ‘Spring in Kuala Lumpur’, and Ko Murobushi in the Japan-Malaysia Technical Design Workshop. In 2005 he represented Malaysia at a Collaborative Choreographers Workshop in the West Sumatera Dance Festival. In 2006 he was awarded Best Choreographer and, under his direction, the Malaysian troupe won Best Group Performance in the International Youth Dance Festival in Hong Kong.

舞踏手 。张忠勇


2002年 正 式 加 入 寿 板 舞 踏
徘 徊 于 建 筑、舞 踏、摄 影、剧 场、设 计 之 间
多 元 艺 术 创 造 他 的 生 活 色 彩
舞 踏 引 领 他 的 精 神 修 持

(2010年离世)~用在我们的怀念!

Caecar Chong

Multi-disciplinary Artist & Core Member of Nyoba Kan

In terms of the performing arts, Caecar has been a core member of Nyoba Kan since 2002 and performed in all their subsequent productions. These include ‘Carmen’, ‘Eden with Chrysanthemums in Full Bloom’, ‘Qian’s’, ‘A Cherry Bludgeoned, A Spirit Crushed’, ‘Money God Arrives’ and ‘Phoenix Rises’. With the other members he also participated in the Japan-Malaysia Technical Design Workshop.

In Memory of Caecar Chong (1974-2010)